Starten met PHP, MySQL en Apache

PHP

PHP is een scripttaal met als doel dynamische webpagina's te ontwikkelen. Een dynamische webpagina is een HTML-pagina die pas wordt gegenereerd op het moment dat de pagina wordt opgevraagd. De pagina staat opgeslagen op een server en kan in principe voor elke bezoeker anders worden weergegeven zonder dat u iets verandert in de code. PHP kan gemakkelijk informatie opslaan en versturen, databases bijhouden, tekst manipuleren en afbeeldingen creëren. U krijgt toegang tot interactiviteit, terwijl HTML alleen een 'statische' website biedt.

Om aan de slag te kunnen met PHP heeft u enige basiskennis van HTML nodig. HTML vertelt de browser door middel van allerlei codes hoe een bepaalde internetpagina moet worden weergegeven. Binnen de HTML-codes worden de PHP-instructies ondergebracht (afgescheiden door tags). De codes waarmee PHP wordt geschreven lijken erg veel op HTML en kunnen dan ook worden geschreven in elke standaard tekstverwerker. Gemakkelijker is om een PHP- of HTML-editor te gebruiken die de commando's begrijpt en kan onderscheiden. Daar wordt het geheel een stuk overzichtelijker van.

PHP is een 'serverside scripttaal', wat betekent dat de server al het werk doet en niet de browser. Daardoor is PHP behoorlijk snel en kunt u tamelijk complexe toepassingen verzinnen (zoals een forum of gastenboek) zonder dat uw bezoekers daardoor overmatig worden belast. Het betekent ook dat de server waar de PHP-code op staat, wel met PHP overweg moet kunnen. Er zijn betaalde hosting providers die dergelijke servers aanbieden, maar het is ook mogelijk thuis een servertje op te zetten, of een gratis dienst te kiezen die PHP-ondersteuning biedt. Deze laatste twee oplossingen gaan we nu behandelen.


Apache

Om met PHP te kunnen werken, heeft u een webserver nodig. Normaal gesproken draait die bij uw provider, maar u kunt er ook zelf een op uw eigen systeem draaien. De meest gebruikte PHP-server is Apache. Deze open-source webserver maakt het mogelijk uw computer te laten antwoorden op verzoeken van uw webbrowser (bijvoorbeeld het openen van een webpagina). Apache kunt u gratis downloaden.

Met behulp van Apache kunt u op uw eigen computer experimenten met PHP, MySQL en 'serverside script' (scripts die op de server draaien). Wilt u uw site publiceren en beschikbaar maken voor anderen? Dan kunt u er voor kiezen uw pagina's onder te brengen bij een provider of uw eigen webserver met een breedband kabel/adsl-verbinding aan het internet koppelen. Deze laatste optie is het goedkoopste, maar het is risicovol. Een server opzetten zoals we hier gaan bespreken is eenvoudig, maar de beveiliging dichttimmeren is een heel ander verhaal. Zo'n beveiliging verschilt per situatie. Als u geen zin hebt om u uitgebreid in de veiligheidsaspecten te verdiepen, adviseren wij u de Apache-server alleen lokaal te gebruiken.

Apache wordt standaard geïnstalleerd in de map C:\Program Files\Apache Group\Apache. U vindt de webserver onder de snelkoppeling Start/Programma's/Apache HTTP server/Control Apache Server. Als de webserver is gestart kunt u de werking ervan controleren door uw webbrowser te openen en in de adresbalk http://localhost of http://127.0.0.1 in te voeren. Als alles werkt, verschijnt nu een testpagina.

Standaard slaat Apache webpagina's op in de map 'htdocs'. Om deze instelling te wijzigen moet u de configuratie van Apache aanpassen in het bestand 'httpd.conf'. Open dit configuratiebestand en zoek de term 'DocumentRoot' op. Hier staat aangegeven welke directory Apache standaard gebruikt. Vul hier uw directory in, bijvoorbeeld C:\web\.


PHP installeren

Met apache alleen kunt u weinig. We zullen ook PHP moeten installeren om met de scripts aan de slag te kunnen. U vindt PHP voor Windows op www.php.net. Download het ZIP-bestand en pak het uit in de map C:\php. U vindt hier onder andere de map 'dlls'. Kopieer de bestanden uit deze map en plak ze in de System-directory van Windows (System32 voor Windows 2000 en XP). Vervolgens moet Apache zo worden geconfigureerd dat het met PHP kan omgaan. Sluit Apache af (bij dezelfde snelkoppeling als waar u het programma hebt gestart) en open vervolgens het configuratiebestand 'httpd.conf'. Voeg onderaan de volgende regels toe:

ScriptAlias /php4 "C:/php/"
Action application/x-httpd-php4 "/php4/php.exe"
AddType application/x-httpd-php4.php

Zoek tenslotte in de map waar u PHP hebt geïnstalleerd het bestand 'php.ini-dist' op. Kopieer dit bestand naar de Windows-map en hernoem het bestand naar 'php.ini'. Nu kunt u Apache weer opstarten.


MySql

Voor uitgebreidere websites kan het handig zijn gebruik te maken van een database. Voor PHP is MySQL het meest gebruikte database managementsysteem, dat bovendien open-source beschikbaar is.

MySQL is een zogenaamde 'relationele database' die het mogelijk maakt grote hoeveelheden data te verwerken. Dit kan van alles zijn, van een adressenbestand tot een fotogallerij. U kunt op elk moment gegevens lezen, bewerken, toevoegen en verwijderen. MySQL is daarom ideaal voor bijvoorbeeld een gastenboek, forums en nog veel meer.

MySQL kan, net als PHP, ook worden gebruikt onder Windows mits u een webserver hebt draaien, zoals bijvoorbeeld Apache. Voor het beheren van MySQL gebruiken we het eveneens gratis programma phpMyAdmin. Dit is een gemakkelijk te gebruiken hulpprogramma met een gebruiksvriendelijke interface. Later leggen we uitgebreid uit hoe u MySQL kunt inzetten.


Automatisch installeren

Hebt u helemaal geen zin om Apache, MySQL en PHP handmatig te installeren en te configureren? Dan is er goed nieuws voor u. Er zijn op het internet diverse all-in-one suites die alles in één keer voor u installeren. Houdt er ook hier rekening mee dat het onverstandig is zonder blikken of blozen een server direct aan internet te hangen. Om lokaal te experimenteren voldoet zo'n all-in-one server goed.

Phpdev is zo'n all-in-one bundel. De installatie en configuratie nemen nu niet meer dan vijf minuten in beslag, waarna Apache, PHP en MySQL zijn geïnstalleerd. Ideaal als u begint met experimenteren. www.phpdev.org. of www.firepages.com.au


Enkele gratis php Webproviders

www.tripod.lycos.nl
www.coolfreepages.com
www.spaceports.com


Met dank aan computertotaal!